Kladsko. Malebný kraj těsně za hranicemi

14.02.2011 10:33

text: Slavomír Horák, 1997

 

Spočítá vůbec někdo, kolik lidí se každý týden vydává za vidinou levnějšího nákupu do polských měst? Po polském Těšíně je zřejmě největší Mekkou nákupůchtivých Čechů městečko Klodzko, několik kilometrů za Náchodem.

Snad vidina nákupů, spokojenost s výhodným nákupem nebo fyzická únava z běhání po tržištích odvádí pozornost lidí od památek a zajímavých míst, které může navštívit, což je jistě škoda.

Tak například první městečko za hranicemi je Kudowa Zdroj, malebné lázně, jenom těsně vedle hlavní silnice. Klid lázeňských parků a pavilónů a dobré minerální prameny lákají návštěvníky téměř ze všech koutů Polska, bohužel většinou pouze z Polska. Centrem města je lázeňský park, divadlo „Pod Blacha“, které v létě nabízí koncerty a divadelní představení a Pijalnia, kde jsou všechny nejdůležitější prameny - Sniadecki, Marchlewski a teplý léčivý Moniuszko. Všechny mají obsah CO2, sodíku, vápníku a dalších minerálních látek. Kromě toho je zde také koncertní sál a několik stánků se suvenýry. Nedaleko odtud, na hlavní třídě, je i informační kancelář, kde vám ochotně poradí další možnosti výletů, prodají mapy (mapa Kladské oblasti stála 3 PZL - asi 30 Kč) nebo průvodce. Kdo by se chtěl vydat vlakem dál do vnitrozemí - Kudowa Zdroj má nádraží, odkud jezdí osobní vlaky do Klodzka a některé mají i přímé vozy do Warszawy nebo Gdynie.

Lázně léčí nemoci srdce, kožní onemocnění, chudokrevnost, obezitu a některá vážná dětská onemocnění.

Kromě vlastního městečka nabízejí lázně i procházky zajímavým okolím. Tak například přímo nad hlavním areálem je kopec s televizní anténou, Altánem Lásky (Altana Milosci), odkud je pěkný výhled na město a okolí, a evangelickým kostelem.

Pokud odtud sejdeme dolů, napojíme se na zelenou značku, která nás zavede do obce Czermna, která se pyšní unikátní kaplí, do jejichž stěn jsou zasazeny lebky a kosti více jak 20 000 lidí zemřelých ve válkách a nemocech v průběhu 18. století. Kapli vybudoval kněz českého původu Tomášek, který tak chtěl dokázat nesmyslnost válek. Při návštěvě zaznívá jeho odkaz ještě dnes.

Při naší návštěvě byla zrovna Bílá Sobota a kostel byl plný lidí s malebnými košíčky s velikonočními motivy - vejce, čokoládová kuřátka a jiné symboly vánoc. Na mši je prakticky celá vesnice - Poláci jsou mnohem zbožnější než my.

Pokračujeme-li dále po zelené, projdeme až na konec vesnice Czermna a stoupáme do Gór Stolowych, které jsou pokračováním Broumovských stěn na české straně. Zelená brzy opouští silnici a prudce stoupá nahoru. Asi po půlhodině výstupu dojdeme do vesnice Pstrazna, kde stezka vstupuje do Národního parku Góry Stolowe. Zde jsme asi 5-6 km od Kudowy Zdroj. Při cestě dolů, k českým hranicím (není zde turistický ani hraniční přechod), se nachází malý, ale zajímavý skanzen s ukázkami lidové architektury Kladského výběžku. Vstupné je 1 PZL, zlevněné 0,5 PZL. Do 1. dubna bývají interiéry zavřené, ale zato je možné ušetřit na vstupu.

Vrátíme-li se na zeleně značenou stezku dojdeme po dalších několika kilometrech ke skalnímu městu Bledne skaly, ne nepodobné našemu Ádru, Teplicím nebo Broumovkám. Zpět je možné pro změnu jít po červené značce, která je do Kudowy asi stejně dlouhá. Nebo je možné jít po červené na druhou stranu a po asi 2,5 h bychom došli do Karlowa, odkud jezdí velmi řídce autobus zpět do Kudowy.

Okolím Kudowy je možné se toulat ještě dlouho, namátkou alespoň Droga stu zakretow (Cesta sta zatáček), která projíždí národním parkem Góry Stolowe. V její blízkosti leží nejvyšší vrchol Gór Stolowych - Szczeliniec Wielki - s dalším skalním městem, nebo o něco dále položené potní místo Wambierzice s kostelem Panny Marie, „Polské Laponsko“ - mokřadla Wielkie Torfowisko Batorowske.

Ve směru podél silnice na Klodzko se rozkládají další dvoje lázně - Duszniki Zdroj a Polanica Zdroj a za pozornost stojí i samotné město Klodzko.

Tato oblast má tedy turistům mnoho k nabídnutí a přitom je poměrně dostupná i na jednodenní výlet. Nejvýhodnější je dojet do žst. Náchod - Běloves, který prakticky na hranicích. Kudowa Zdroj se nachází asi 4 km chůze nebo je možné použít i polský minibus. Směnárna je na hranicích, kde berou i české peníze, kterými se dá ostatně v mnoha obchodech oblasti přímo platit. Velmi zajímavým dopravním prostředkem, který zvýší akční rádius, je kolo.