Kaňon Čaryn

21.03.2018 13:31

Čarynský kaňon je po právu nazýván „Grand Canyonem Kazachstánu“. Není zdaleka tak ohromný jako jeho americký protějšek, ale návštěva alespoň Údolí zámků patří k největším zajímavostem Kazachstánu. Je součástí Čarynského národního parku

 

Nejzajímavější a nejčastěji navštěvovaná místa: 

- Údolí zámků (ideálně mimo víkend, kdy se do oblasti stahují domácí návštěvníci). 

- horké prameny Čundža (rekreační letovisko s ožností využití termálních koupališť).

- Jasenevaja Rošča (Jasanový háj). Unikátní les sogdijského jasanu na dolním toku řeky Čaryn.

Lze také kombinovat s horskými jezery Kolsaj a Kajindy, Černým kaňonem

 

Doprava:

Autobus a veřejná doprava. Autobusy brzo ráno z nádraží Sajahat (směr Kegen nebo Narynkol), odjezdy okolo 7.00 (1000 KZT v roce 2014).

Za vesnicí Kokpek je nutno sledovat cestu a poprosit řidiče, aby Vás vysadil na ukazateli Čarynský kaňon. Odtud je to cca 10 km pěšky po prašné cestě, případně můžete zkusit stopovat. Cesta je holá, v létě rozpálená a celkem nudná (stepní rovina). S přenocováním ve stanu v kaňonu (nutno vzít vodu) je to nejlevnější a možná i nejlepší způsob, jak poznat alespoň Údolí zámků.

 

Taxi. Do Čarynu jezdí nejrůznější cestovní kanceláře v Almaty (obvykle 40-65 000 KZT za 4-6 místné auto i s průvodcem). Cena běžného taxi se bude pohybovat na podobné úrovni.


Organizované exkurze. Různé cestovní kanceláře v Almaty nabízejí výlety do Čarynského kaňonu se skupinou. Ceny jsou různé podle programu. Obvykle začínají na nějakých 6-8000 KZT (okolo 20 USD) za jednodenní výlet (pouze Údolí zámků). Některé exkurze zahrnují jednodenní návštěvu více míst (ostatní kaňony Almatinské oblasti apod.). Cena za jednodenní exkurzi s návštěvou více míst cca 8000-10000 KZT, 15-20000 KZT za 2-denní cestu).

Příklady cestovních kanceláří (je jich samozřejmě mnohem více):

https://almata.kz/

https://www.discoverkazakhstan.kz

 

Vstupné do Údolí zámků: 
700 KZT/os. 

110 KZT/auto, další KZT za parkování, případně sjezd dolů do kaňonu. Existuje například

 

Ubytování a stravování:

Eco Park (www.eco-park.kz) – ubytování v dolině (14000 KZT dvoulůžkový pokoj, 40000 jurta na 8 míst). Letní občerstvení a exkurze v kaňonu.