Doprava do Gruzie

21.03.2018 22:55

Doprava letecky   Doprava lodí a po zemi    Batumi – Soči    Tbilisi - Jerevan    Tbilisi - Baku     

Vlastním autem:

Vlastní auto je možné bez problémů dovézt. Je dobré dát pozor na tyto dokumenty a jiné aspekty řízení:

- Technický průkaz. Plně postačí český/EU průkaz, za předpokladu, že auto opět vyvezete z Gruzie do 90 dnů. Pokud by někdo chtěl nechat auto v Gruzii pro další lidi, je nutné po 90 dnech auto opět vyvézt ze země a přivézt (porušení tohoto pravidla znamená pokutu ve výši 1000 GEL).

- Řidičský průkaz. Platí běžný český nebo EU řidičský průkaz, avšak nanejvýše na rok nepřetržitého pobytu v Gruzii. Pokud byste nevyjeli do 365 dnů z Gruzie, je nutné si udělat gruzínský řidičský průkaz (lze i v angličtině či ruštině), jakkoliv tato informace není pro běžného turistu.

- Pojištění. Od 1.3.2018 platí povinnost pojištění vozidel registrovaných v zahraničí. Toto pojištění lze zakoupit na hraničních přechodech (obvykle v místní pobočce banky), případně na internetu na webu https://www.tpl.ge. Pojištění běžného osobního vozidla stojí 30 lari na 15 dní nebo 50 lari na 30 dní (cena je jednotná, podrobněji zde). Do budoucna se počítá, že Gruzie vstoupí do systému Zelených karet (podobně tomu bude i v Arménii). Budete-li zastaveni bez zaplaceného pojištění, budete pokutováni ve výši 100-200 GEL.

- Registrace auta a technická prohlídka při dlouhodobém pobytu v Gruzii. Pokud by tyto výjezdy byly dlouhodobé a opakované (během celého roku), dostanete lhůtu k dočasnému zaregistrování auta. Beze cla si můžete vyřídit dočasnou registraci vozidla, při které můžete dočasně registrovat vozidlo na gruzínské značky až do 3 let, aniž by bylo nutné zaplatit dovozní clo. POZOR!! Od 1.1.2019 jsou všechna vozidla na gruzínských státních značkách povinna každých 12 měsíců projít technickou kontrolou v tzv. Servisních centrech technickou prohlídku. Prověřovat se bude brzdový systém, systém řízení, vnější vzhled, světla, osy, kola, zavěšení kol, podvozek a výfuk.

- Pokuty. Pokud dostanete v Gruzii pokutu, je vhodné jí zaplatit ihned. Rozhodně se nesnažte uplácet policistu, většinou jsou neoblomní a nabídka úplatku může vést i k trestnímu stíhání. Pokuty lze zaplatit na poštách, v bankách, v platebních automatech Paybox (vždy dostanete číslo případu, které je nutné uvést při platbě), a to do 30 dnů (případně lze i online například zde). Prověřit si pokutu můžete na webu Police.ge, případně se podívat i na video systém.  Systém funguje poměrně efektivně a je jednoduchý. Pokud nezaplatíte pokutu do 30 dnů, můžete sice odjet, avšak při příštím příjezdu do země Vás mohou zadržet a nevpustit do země do zaplacení pokuty (navýšené několikanásobně o penále). Zároveň můžete mít zablokovaná řidičská práva (řidičský průkaz s Vaším jménem nebude uznán), které bude možné vykoupit pouze ve Mcchetě.

POZOR!! S ohledem na nová pravidla jsou teď cizí státní značky předmětem zvýšeného zájmu, proto ve vlastním zájmu je vhodné mít doklady v pořádku.

 

Řízení na gruzínských silnicích. Neznalému se v první chvíli značně chaotické. Přejezd do Arménie nebo Ázerbájdžánu je z tohoto hlediska přechodem do jiné, slušnější, řidičské planety (samozřejmě i naopak s opačným znaménkem). Celkem se však na provoz dá zvyknout, zejména pokud jste zvyklí řídit v Praze a na D1.

Řada dopravních přestupků se neřeší (zvláště, pokud víte, že policistů na místě mnoho není). Ve Tbilisi a velkých městech se situace s novým bodovacím systémem (zavedeno v roce 2017) zlepšila jenom trochu. Zdaleka ne všichni jsou ochotni dopravní předpisy dodržovat, především v nekonečných zácpách ve Tbilisi. Typické je netradiční předjíždění a využívání jakéhokoliv prostoru k jeho vyplnění (heslo „nikdo ti nikdy cestu neustoupí“). Ne vždy jsou řidiči ochotni ustoupit místo. Jako řidiči i chodci si dejte pozor i na křižovatkách, ne všichni jsou ochotni respektovat červenou. Je zajímavé, že na rozdíl od Česka celkem funguje zipování, byť v případě víceproudových silnic se tato schopnost ztrácí.

Mimo města lze potkat poměrně divoké řidiče předjíždějící na zcela nepřehledných místech (je nutno být připraven zejména v protisměru), nerespektující plnou čáru ani rychlost jízdy ve vesnici. Typické je blikání zadního rychlejšího auta, pokud jedete v levém pruhu i s překročenou rychlostí. 

 

Letecky:

Turkish Airlines (1-2x denně, spojení přes Istanbul). Obvykle vychází nejlépe v poměru cena/výkon od cca 7500 Kč (standardně okolo 8-10 tis. Kč). Výhodou Turkish Airlines je all-inclusive cena (zavazadla, občerstvení na palubě), tj. žádné další skryté náklady navíc, kromě poplatku za výběr sedadla. Turkish Airlines navíc mají nejstálejší nízké ceny. Obvykle se tedy dají koupit letenky za cca 8-10tis. Kč i několik dní či týdnů před odletem. Některé kombinace letů (v levnějších kategoriích) jsou operovány z letiště Sabiha Gökcen. Přesun z jednoho letiště na druhé však zabere hodně času, navíc si musíte znovu odbavit zavazadlo. Teoreticky Turkish Airlines teoreticky nabízejí i bezplatnou "Tour to Istanbul", okružní cestu po Istanbulu autobusem, nicméně v případě častého spojení (obě ramena létají 3-4x denně) to obvykle není umožněno. Od roku 2019 létají Turkish airlines přes nové letiště. Spojení je možné pouze autobusem, nicméně např. linka IST-2 jezdí na Eminönü, což je u egyptského bazaru a cesta trvá i se zácpami cca 1-1,5 hodinu (vyzkoušeno několikrát). V kombinaci ranního letu z Prahy a nočního letu do Tbilisi lze stihnout i krátkou prohlídku centra Istanbulu.

LOT (Praha-Warszawa-Tbilisi denně, Ostrava-Warszawa-Tbilisi 3-4x týdně). Cena je obvykle cca 10-12 tis. za zpáeční letenku (vč. odbaveného zavazadla). Na rozdíl od Turkish Airlines dostanete jenom lehké občerstvení (nápoji+tyčinka). Lze využít variantu s velmi krátkým přestupem ve Warszawě (večer na cestě tam a ráno cestou ze Tbilisi). Let ze Tbilisi mívá někdy mírné zpoždění a návazný ranní let může ve Warszawě uletět (cestující je obvykle přebukován na dopolední let Warszawa-Praha a lze získat kompenzaci za zpožděný let). Obecně jsou s LOTem dobré zkušenosti, pozor na zcela nejlevnější tarif bez zavazadla. Podobně jako v Istanbulu lze v kombinace s ranním letem z Prahy a večerním odletem z Varšavy stihnout i krátkou prohlídku. Výhodou letiště je jeho lehká dostupnost do centra (vlak každých cca 30 min, doba jízdy také cca 30 min.)

Aegean Airways (3-4x týdně). Cena je obvykle 10-12 tis. Kč (vč. příplatku za odbavené zavazadlo) a zahrnuje i lehký snack (nikoliv však plný servis jako v případě Turkish Airlines. Obvykle jsme tuto možnost využívali, pokud jsme si chtěli udělat třeba půldenní stopover v Athénách na cestě zpět (ne všechny lety však takto vycházejí). Výhodou je brzký přílet ze Tbilisi, tak můžete být v 8 hodin na otevírací dobu na Akropoli, kdy tam ještě nebývá tolik turistů. Mějte pouze na paměti, že letiště je cca 1 hodinu metrem od centra a metro až na letiště jezdí cca 2x za hodinu.

Air Baltic (3x týdně spojení PRG-TBS, 1x týdně TBS-PRG), obvykle nejdražší. Pokud nevystihnete nějakou akci (v létě však nebývají) či neletíte v kombinaci s jinou společností druhý úsek cesty, potom z hlediska poměru cena/výkon nevychází příliš výhodně. Cestu však lze obvykle kombinovat s návštěvou Rigy.

Pegasus Airlines (Istanbul-Sabiha Gökcen, denně). Nízkonákladová společnost, avšak ceny letenek (se zavazadlem i bez něj) patří obvykle ke dražším. Návaznost na let z Prahy je s několikahodinovým čekáním na letišti, nicméně letiště je na asijské straně a přestože je dnes napojené na metro, do centra je to cca 1 hodinu a přestup obvykle neumožňuje smysluplnou prohlídku Istanbulu. Letiště je však menší a přehlednější než velké v Istanbulu.

Lufthansa (Mnichov, denně), obvykle bývá nejdražší možnost. 

 

Teoreticky se lze dostat i s dalšími leteckými společnostmi, nicméně obvyklé ceny zde překračují 12 tis. Kč

Air France (4-7x týdně). Často přestup na spojen Georgian Airways, nicméně proto také dražší spojení

Eurowings (2x týdně v letní sezóně), výhodou je denní spojení.

Azerbaijan Airlines (2-3x týdně v letní sezóně), denní spojení (na cestě tam, zpět v noci)

Fly Dubai (fakticky 5-7 týdně podle sezóny). Ceny jsou však vysoké (cca 18-25 tis. Kč), což by dávalo smysl pouze v případě kombinace obou zemí.

Air Moldova (2-3x týdně bez návaznosti na přestup, je třeba koupit dvě letenky). Platí totéž, což v předchozím případě - tj. kombinace pobytu v Gruzii a Moldavsku.

Georgian Airways létají 2-4x týdně (zimní/letní sezóna) do/z Vídně či Berlína.

 

LOW-COST LINKA PRAHA - KUTAISI

Wizzair létá dvakrát týdně na lince Praha-Kutaisi (úterý a sobota večer z Prahy, tentýž den v podvečer z Kutaisi). Do Kutaisi bude nadále Wizzair létat z Katowic, Budapešti či Berlína. Cena je velmi volatilní, pokud vystihnete akci, potom lze sehnat letenky i za 5000 Kč zpáteční, obvykle však spíše 7-8000 Kč. Tato cena však nezahrnuje zavazadlo, což přidá ještě další cca 2500 Kč. V Kutaisi na letišti obvykle čekají maršrutky či autobusy do Tbilisi, Mestie (Svanetie) i do Kutaisi samotného, případně lze jet do Kutaisi, Batumi (15 GEL) nebo do Tbilisi (20 GEL) poměrně pohodlným autobusem či minibusem Georgian Bus (https://www.georgianbus.com), který na lety přímo navazuje.

 

Vyhledávače letenek obvykle ukazují nejlevnější cenu letenek z Prahy do Tbilisi s přestupem (nejčastěji Kyjev, Istanbul, příp. Athény) v rozmezí 8-12 tis. Kč při nákupu cca 2-3 měsíce dopředu (vč. odbaveného zavazadla). Právě za tyto ceny obvykle létáme v létě do/z Tbilisi, přičemž požadujeme rozumnou přestupní dobu a dobu letu, odbavené zavazadlo a poměrně úzce vymezený koridor pro termín letu. Lze sehnat i levnější letenky v akcích či vhodnou kombinací letenek. Ne vždy je nejlevnější cena na vyhledávačích reálná, spíše je nutné přidat (nejčastěji poplatky za platby kartou i za zavazadla apod.). Ceny jsou obvykle levnější mimo letní sezónu, ale letů je méně (menší frekvence).

Pro vyhledání nejlepšího spojení obvykle používám vyhledavače letenek např. Skyscanner, Opodo apod., které mi mohou vyhledat i poměrně levné kombinace dvou společností, avšak pamatujte, že v nejlevnějších cenách obvykle není zavazadlo, naopak je nutno často počítat s delším čekáním na letišti, případně i změně letiště. 

 

Lodní doprava:

Batumi – Soči

V letní sezóně 2018 budou opět v provozu rychlé "rakety" mezi Soči a Batumi (cca od poloviny května do poloviny září). 
V roce 2017 byl jízdní řád Soči-Batumi v Út a Pá v 10.30 a Batumi-Soči v pondělí (11.00) a čtvrtek (21.00), délka cesta cca 5 hodin. Cena 100 USD/jednosměrná. Telefony do kanceláří v Soči +7 918 409-12-96 , v Batumi +995 593 333 966. Lístky na tento spoj si mohou zakoupit i cizinci mimo SNS a Gruzii. Je nutné ruské vízum předem!!!
Linka byla v souvislosti s COVIDem zrušena a po zahájení války na Ukrajině nebyla obnovena.
 
V letní sezóně 2018 budou opět v provozu rychlé "rakety" mezi Soči a Batumi (cca od poloviny května do poloviny září). V roce 2017 byl jízdní řád Soči-Batumi v Út a Pá v 10.30 a Batumi-Soči v pondělí (11.00) a čtvrtek (21.00), délka cesta cca 5 hodin. Cena 100 USD/jednosměrná. Telefony do kanceláří v Soči +7 918 409-12-96 , v Batumi +995 593 333 966. Lístky na tento spoj si mohou zakoupit i cizinci mimo SNS a Gruzii. Je nutné ruské vízum předem!!!

 

IljičevskBatumi/Poti

Linka byla zrušena v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Nepravidelná přeprava (obvykle 1-2x týdně do Batumi) mezi Ukrajinou a Gruzií. Pro aktuální jízdní řád se lze podívat na https://www.ukrferry.com. Cena za 1 cestu mezi 140-255 USD (od čtyřlůžkové až po luxusní dvoulůžkovou kabinu, platba v hřivnách). Automobil Vám potom přepraví za 375 USD (jeep za 440 USD).

 

Po zemi:

V současnosti je prakticky nejjednodušší možnost z Turecka (dále například přes Írán a Ázerbájdžán, teoreticky Írán a Arménii, nicméně cesta vede územím Sjuniku, kam se nedoporučuji jezdit v souvislosti s konfliktem s Ázerbájdžánem). Cesta přes Ukrajinu a Rusko je zablokována. Vstup přes Rusko (jakkoliv momentálně teoretický) a Abcházii je z hlediska gruzínských zákonů nelegální (nemáte možnost dostat vstupní/výstupní razítko do Gruzie). O vízech do Abcházie viz stránku o vízech. Cenově vychází cesta po zemi s využitím veřejné dopravy zhruba stejně (a někdy i více) než letecká přeprava do Gruzie.

 


Pozemní přechod Rusko-Gruzie

Hraniční přechod Verchnij Lars-Kazbegi ‚ gruz. Stepancminda) otevřený pro všechny držitele platných dokladů (zejména se to týká ruských víz). Nicméně ruská víza jsou pouze obtížně získatelná a v současné situaci není doporučeno do Ruska jezdit.

Informace do války v roce 2022:

Auta, případně maršrutky Tbilisi-Vladivostok odjíždějí z nádraží Didube ve Tbilisi (stejnojmenná stanice metra). Společnost Transkavkaz (https://trans-kavkaz.com/trips) slibuje maršrutky denně z Vladikavkazu (15.00) a ze Tbilisi (7.00), doba jízdy cca 5 h, cena 3000 Rbl (100 GEL). Řidičů, kteří takto nabízejí své služby však v posledních měsítích výrazně ubylo.

 

Cesta přes Turecko

I. Praha-Istanbul

 

Nejlevnější obvyklá cena do Istanbulu je okolo 4000 Kč za zpáteční letenky (levné jsou obvykle letenky přes Beograd, případně i přímé lety s Pegasus Airlines, obě aerolinky zajišťují i návazné lety na jižní Kavkaz, Blízký východ či do Asie). Je vždy nutno vzít v úvahu, zda se jedná o let i se zakoupeným zavazadlem či nikoliv.

Linku Praha – Sofia provozuje několik společností (podívejte se například na https://www.checkmybus.cz), včetně například Flix Busu a několika bulharských společností. Cena vychází obvykle 1400-1800 Kč/jednosměrná cesta. Ze Sofie (turecky Sofya) do Istanbulu jezdí několik autobusů denně společnosti <span lumm="50000;" "="" ""="" new="" style="font-size:9.5pt;font-family:" times="">Metroturizm. Zpáteční jízdenka z Praha do Istanbulu takto vyjde na cca 150 EUR (cca 4800 Kč) a nejméně 36 hodin cesty.

 

Z Prahy do Istanbulu je možné dostat se vlakem dá dostat poměrně komplikovaně a s několika přestupy přes Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko (přes Vidin nebo Bucuresti-Ruse). V letní sezoně jezdí rychlík Bucuresti – Sofia (povinné lehátko), celoročně potom noční vlak Sofia-Istanbul (povinné lehátko). Cesta trvá obvykle cca 48 hodin. Nejnižší cena začíná na cca 4700 Kč (zpáteční jízdenka, včetně lehátkového příplatku ze Sofie/Bucuresti do Istanbulu). Aktuální informace (včetně návrhů spojení a cen) najdete na stránce https://vlakem.net/praha-istanbul-1.

 

II. Istanbul – Gruzie

Vlak

Plánované otevření přímého spojení z Turecka přes Gruzii do Ázerbajdžánu bylo již mnohokrát odloženo. Železnice Kars-Achalkalaki-Tbilisi již byla otevřena pro nákladní vlaky, na otevření osobních vlaků Baku-Tbilisi-Kars-Ankara (příp. Istanbul) se čeká.

 

Autobus
https://www.busradar.com

Na lince Istanbul-Tbilisi jezdí denně několik společností, nejznámější a spolehlivou je Metro bus (odjezdy z Aksaray). Cena 800-1300 TRY (v předprodeji i levněji). Ideální varianta této cesty je tak kombinace letenky do Istanbulu a autobusu do Tbilisi. Cestu lze rozdělit na více úseků – například Istanbul – Trabzon (návštěva klášterů Sumela), Istanbul – Hopa – Sarpi – Batumi (botanická zahrada). Několik autobusů denně jezdí na lince Istanbul – Trabzon či Istanbul – Hopa.

 

Doprava Gruzie – Arménie

Vlakem ze Tbilisi do Jerevanu (aktualizace v únoru 2023)

Jízdní řád

 

371

 

372

 

7.30

6.55

Jerevan

21.30

15.30

22.16

20.20

Tbilisi

7.35

0.12

15.35

 

Batumi

 

7.10

 

372 – jede v sudé dny do června a od října

371 – jede v liché dny do června a od října

Vlak Jerevan – Tbilisi – Batumi jede v letní sezóně (červen-září) denně

 

Cena z Jerevanu do Tbilisi/Tbilisi do Jerevanu cca 12700 AMD/85 GEL plackarta (otevřené lehátko) a 16700 AMD/112 GEL kupejnyj (kupé po čtyřech), v obou případech je horní lůžko o něco levnější a pro úplnost i cca 24000 AMD/162 GEL dvoulůžkové SV.

 

Letecky ze Tbilisi do Jerevanu

Letecké spojení mezi Jerevanem a Tbilisi provozuje společnosti Air Armenia, v code sharu se společností Georgian Airways. Odlety 1-2x denně ráo a veer. Cena cca 210 EUR/1 cesta (2023).

 

Maršrutky Tbilisi – Jerevan

Minibusy (maršrutky) vyjíždějí z náměstí před autobusovým nádraží Ortačala ve Tbilisi (A také od železničního nádraží ve Tbilisi (nepotvrzeno), v Jerevanu z hlavního autobusového nádraží Kilikija. Doba jízdy cca 5-6 hodin, cena 8000 AMD/35 GEL (2023). Odjezdy od ranních hodin do brzkého odpoledne, odjezd cca každou hodinu, příp. jakmile se maršrutka naplní. Nejlépe přijít v ranních hodinách, při dostatečném počtu cestujících může jet spoj i odpoledne/navečer (ale také nikoliv). Existují i pravidelné linky, odjíždějící z hlavního nádraží/Avlabari od 9.00 do 15.00 cca každé 2 hodiny. V tomto případě je cena cca 50 GEL.

Doprava Gruzie - Ázerbájdžán

Níže uvedné informace nejsou aktuální (kromě letecké přepravy), vlaky a autobusy mezi Gruzií a Ázerbájdžánem jsou  zrušeny (COViD).

Aktuální situace s vízy pro Ázerbájdžán

Vlak

Vlakové spojení jezdí denně (2019).

Tbilisi (20.35)– Baku (8.50)

Baku (20.40) – Tbilisi (8.55)

(web Gruzínských železnic a Ázerbájdžánských  že leznic)

 

Jízdenku z Baku do Tbilisi (nikoliv však ze Tbilisi do Baku) lze zakoupit na webu ázerbajdžánských železnic

 

Cena plackartnyj (lehátka v otevřeném vagonu) cca 35 GEL/23 AZN, kupejnyj (uzavřené kupé, 4 lůžka) cca 48 GEL/33 AZN (2019)

 

Zejména na cestě zpět lze ušetřit trochu peněz na hranicích zakoupením jízdenky na vnitrostátní vlak do Aghstafy (odjezd z Baku 21.50, příj. Agstafa 6.44, 9/15 AZN plackarta/kupejnyj) a dále dojet maršrutkami na hranice (cca 40 min jízdy), přejít hranice pěšky a poté další maršrutkou do Tbilisi.

 

Letecky ze Tbilisi do Baku

Linka Tbilisi – Baku je provozována Buta Airways (dceřiná společnost AZAL) létá cca 2x denně (2018), cena cca 44-64 EUR jednosměrná letenka (vč. malého zavazadla do 10 kg, dražší je obvykle denní let). Letenky lze rezervovat i na stránce AZAL (https://www.azal.az), cena se pohybuje na úrovni cca 76-80 EUR (jednosměrná, vč. zapsaného zavazadla).

Cca 1x denně létá na stejné lince i Qatar Airways, jednosměrné letenky však začínají na 300 GEL (100 EUR), protože linka je určena především na cestu do/z Kataru či dalších návazných destinací.

 

Autobusy

Denně autobusy/maršrutky ze Tbiliského nádraží Ortačala, respektive autobusového nádraží v Baku. Cena autobusu v roce 2017 cca okolo 40 GEL. Lze také dojet na hranice (Krasnyj most/Citelis chidi/Kizil köprü) a odtud jet ázerbájdžánským autobusem do Baku/Agstafy či Gandži.

 

Alternativní cesta do/z Ázerbájdžánu    

Přes hraniční přechod Lagodechi - Balakan. V roce 2019 jezdila denně maršrutka Tbilisi - Signaghi - Lagodechi - Balakan - Qax (odjezd v 8.30 z nádraží Ortačala), jinak je nutno dojet do Lagodechi (maršrutky z Telavi), přejít hranici a další dopravou do Balakanu. Z Balakanu jezdí několik autobusů a maršrutek do Baku či do Šeki. Noční vlak Balakan (Zaqatala – Šeqi) - Baku odjíždí denně ve 20:25, příjezd do Baku 7:10, z Baku odjezd 23:20, příjezd do Šeki , do Balakanu 10.00 (cena Baku-Balakan 8/13 AZN plackarta/kupejnyj, ze Šeki/Shaki 7/12 AZN, 2019). POZOR! Nádraží Šeqi je od historického města vzdáleno cca 6 km (doprava pouze taxi).

Rusko - Ázerbajdžán. Hraniční přechod na řece Samur je otevřený i pro cizince třetích zemí (nikoliv jako v minulosti pouze pro občany SNS). Lze tak jet maršrutkou z Derbentu na hranice, přejít hranici (existují povinné mezihraniční maršrutky nebo taxi). Z hranice lze pokračovat do Baku či do Quby další maršrutkou či autobusem. V Qubě si můžete mj. prohlédnout židovské města Krasnaja Sloboda i s renovovanou synagogou (a modlitbou za zdraví Ázerbajdžánu) či muzeum ázerbajdžánské genocidy v Qubě (a potažmo v Ázerbajdžánu). Rusko je však momentálně fakticky uzavřeno.