Batumi a okolí

03.03.2019 19:55

Veškeré uvedené informace jsou z června 2018

 

Co vidět:

Centrum Batumi s pobřežní promenádou, pokud stihnete, potom stojí za návštěvu i místní historické muzeum. Centrum města je dnes vyhlášené svou moderní architekturou, která má své kvality (například restaurace McDonald, zatímco mnohé z nich jsou udělány pro prvotní vnější prezentaci. Mezi nimi je například Fontána čači, která kdysi chrlila čaču bezplatně. Momentálně je však mimo provoz.

 

Batumská promenáda. Táhne se v délce cca 5 km podél pobřeží Černého moře. Najdeme na něm dětská hřiště, půjčovny kol a všech možných prostředků, cyklostezku, kavárny, restaurace, fontány (v noci nasvícené), hudebníky všech směrů a další vystoupení, ale i šachové či ping-pongové stolky a množství uměleckých artefaktů. Mezi nejviditelnější atrakce se řadí ruské kolo či vyhlídková věž s písmeny gruzínské abecedy. atd. Poněkud stranou od centra směrem k letišti je Nový bulvár (autobus č. 10). Na jeho začátku je batumský akvapark a jedná se o mnohem tišší místo.

 

Pevnost Gonio. Skvěle dochované hradby římské pevnosti, která byla postavena na strategickém místě při ústí řeky Čorochi do moře a podél obchodní cesty z Malé Asie na jižní Kavkaz. Právě zde se nacházelo údajné centrum bájné Kolchidy (1500-1200 př. n. l.). Dnešní pevnost však pochází z 1. století n. l., kdy tuto oblast ovládali Římané. Brzy se tato pevnost stala jednou z klíčových základen Římanů na východním pobřeží Černého moře. Ve 4. století zde byl údajně pochován sv. Matouš evangelista. Po pádu Západořímské říše se pevnost stala důležitým bodem i pro Byzanc a do 15. století také pro Trabzonské císařství. V 15. a 16. století přecházelo držení pevnosti mezi Gurií a gruzínsko-arménským regionem Samcche, než jej roku 1547 obsadila osmanská armáda. V osmanských rukou zůstala pevnost a celá oblast Adžárie až do berlínského kongresu v roce 1878, kdy přešla pod ruskou kontrolu. Podrobněji o historii i o archeologických výzkumech na stránce https://www.apsarus.ge/English/index.htmlVstupné 3 GEL. Doprava: Bus 16 Machindžauri – Batumi – Gonio – Sarpi, v provozu cca každých 15-20 min. přes den (z Batumi do Gonio 0,70 GEL). Maršrutka Batumi – Sarpi (ve Tbilisi odjíždějí z Tbilisis Moedani). Stravování: u pevnosti na druhé straně silnice je několik stánků s jednoduchým občerstvením.

 

Sarpi. Vyhlášené letovisko s řadou hotelů, celkově klidnější než Batumi s čistší vodou. Hraniční přechod do Turecka otevřen 24 h denně a na gruzínské straně stojí poněkud psychoedelická budova hraničního přechodu. Lze si udělat jednodenní výlet za čajovými plantážemi v tureckém městě Rize. Doprava: bus 16 (Batumi-Sarpi 0,80 GEL), maršrutka Batumi-Sarpi (1 GEL).

 

Botanická zahrada (https://bbg.ge/en/home). Jedna z největších zahrad svého druhu v bývalém Sovětském svazu. Díky mírnému subtropickému klimatu zde rostou rostliny z celého světa. Zahrada je rozdělena do několika geografických zón. Prohlídka může zabrat i celý den, jedná se o příjemnou procházku s mnoha výhledy na moře. Doprava: Z centra jede až ke vchodu do zahrady maršrutky 15 a 31, okolo projíždí maršrutka 40 (směr Čakvi). Vstupné: 15 GEL (občané Gruzie 8 GEL).

 

Delfinárium (https://www.dolphinarium.ge/en/). Představení denně kromě pondělí, vstup 15 GEL (délka vystoupení cca 30 min). Delfinárium je téměř v centru v parku 6. května.

Batumská lanovka. Jedna z nejdelších lanovek v Evropě délky 2600 m, nedávno obnovená. Začátek je u informačního centra u moře. Konečná je na kopci Peria (267 m), odkud je skvělý výhled na celé město. V létě bývají fronty, je vhodnější přijít spíše ráno. Doba jízdy cca 10 min, lanovka funguje v 10.00-1.00 v sezóně a v 11-22 mimo sezónu, cena zpáteční jízdenky 15 GEL, děti 5-12 let 5 GEL.

 

 

Pláže:

Pláž je přímo v Batumi u pobřežní promenády, bohužel sem zasahují výpary z nedaleké rafinérie. Dobré pláže s čistou vodou lze nalézt na jih od Batumi. Sarpi je již vyhlášené letovisko (na hranicích s Tureckem, která je bez problémů otevřená 24 h), v Goniu je pláž prozatím spíše pro místní, její výhodou je menší počet lidí. Dále na sever je malá pláž okolo botanické zahrady (Mcvane Konchi)

 

Doprava ze Tbilisi:

Vlaky. Jezdí 2 denní a jeden noční rychlík (odj. ze Tbilisi v 8.00 a 17.35, zpět z Batumi 7.30 a 17.55, noční vlak jede obden v nepříliš vhodných časových polohách po půlnoci), doba jízdy cca 5,5 hodiny. Cena jízdenky cca od 20 GEL (II. třída) až po 46 GEL za business třídu). Na noční jízdu je vhodnější použít denně rychlík Tbilisi (21.45) – Ozurgeti (6.25, zpět 21.35) a přestoupit na místní vlak Ozurgeti (8.05) – Batumi (10.10) nebo na maršrutku Ozurgeti – Batumi. Vlaky přijíždějí na nové nádraží v Batumi, které je cca 3 km daleko od centra Batumi (autobusy 3, 8, 10, 13, 17)

Autobusy a maršrutky. Přibližně 5-6x denně jezdí autobusy Tbilisi – Batumi ze tbiliského nádraží Ortačala (https://geometro.ge/en/home), cena 25-30 GEL, lze koupit na internetu, v platebních automatech Paybox či v kancelářích společnosti. Ze Tbilisi (terminál Didube) odjíždějí po celý den maršrutky (18 GEL), místní styl jízdy však není pro každého.

Autobusové terminály v Batumi:

Nové autobusové nádraží (Gogola 1, autobusy 9 a 12 či maršrutky do/z centra 25, 32, 39, 42). Odjezdy velkých autobusů do Turecka, Arménie, Ázerbajdžánu či autobusy Metrobus do Tbilisi a jiných částí Gruzie. Nevýhodou je poloha mimo centrum.  

Staré autobusové nádraží (ul. Majakovského 1). Maršrutky do všech koutů Adžárie i Gruzie. Nevýhodou je nepřehlednost, většina nápisů je v gruzínštině, ale lidé jsou ochotní a nápomocní.

Zastávka za katolickým kostelem. Maršrutky do/z Kobuleti

Zastávka u Batumské promenády naproti hotelu Iveria. Maršrutky do/z Kutaisi-letiště.

 

Místní doprava:

Batumi má poměrně hustou síť autobusů a maršrutek. Mapa autobusů z roku 2013 je zde (od té doby se síť linek změnila v souvislosti s otevřením vlakového nádraží), jinak lze nalézt i informace i na oficiálních stránkách (https://batauto.ge/index.php?lang=en). Lístky lze koupit u řidiče (80 tetri za dva lístky, prodávají se v páru) , plánuje se rovněž instalace nového systému elektronického jízdného pomocí platebních karet.

Na přímořském bulváru si lze půjčit i kolo, a to buď zakoupením kartičky na Batumivelo (prodej v infocentru) nebo u soukromých půjčovatelů nejrůznějších druhů šlapacích vozidel.

 

Výlety do okolí Batumi

Vodopád Machunceti s kamenným mostem ze 12. století. Doprava maršrutkou z Batumi směr Chulo (cca 40 km). Již poměrně turistické místo, dostupné řadou výletů z Batumi.  Dostupné a poměrně turistické místo.

 

Rezervace Kintriši

Chráněná rezervace se subtropickými vlhkými (míněno skutečně vlhkými!!!) lesy, endemitickými tisy. Východiskem tras je návštěvnické centrum ve vesnici Cchemvani. Můžete si prohlédnout starobylý most královny Tamary a lze zde najít mapy území. Vedou odtud dvě hlavní trasy:

Kratší nenáročná stezka vede od turistického centra v Cchemvani údolím řeky okolo mostu královny Tamary a prochází kolchidskými zimostrázovými lesy. Cestou se lze vykoupat v přírodních bazénech a na místě funguje několik piknikových míst (obsazených zvláště o víkendech). Délka celkem 7 km (3,5 km tam a to samé zpět.

Delší a náročnější trasa začíná v Chino (lze začít i u návštěvnického centra, ale je to o cca 20 km delší cesta), kam lze dojet džípem a údajně i maršrutkou (nemáme potvrzené). Celý trek je skvělou učebnicí výškové členitosti od subtropických pralesů, bukových a kaštanových, až po alpinské louky. Cílem je jezero Tbikeli ve výšce cca 2000 m. n. m. Trasa je cca 25 km dlouhá (12,5 km nahoru a 12,5 km dolů) a má výrazné převýšení (přes 1000 výškových metrů). Jedná se o jeden z nejhezčích treků v Adžárii. Popis trekkingové trasy (naše inspirace)

Doprava do oblasti. Návštěvnické centrum leží cca 1 h jízdy od Kobuleti (cca 24 km) ve vesnici Cchemvani, avšak maršrutky obvykle končí ve vesnici Čachati, dále do China údajně zajíždějí rovněž, nemáme však potvrzené. Jinak do vesnice Chino (Khino) se dá dostat spíše džípem. Cestou je vhodné zastavit u tisových lesů u vesnice Didvake.

Ubytování je možné v turistické ubytovně (15 GEL/os.) u návštěvnického centra.

Další informace o rezervaci

Služby a trasy

 

Mtirala národní park

Krátká trasa vede údolím řeky Čakvisckali (3 km tam a 3 k zpět).

Návštěvnické centrum funguje přinejmenším od května do října a nabízí řadu služeb jako východisko pro národní park. V místě existuje i možnost ubytování v návštěvnickém centru (dvoulůžkové pokoje 50 GEL/os.) nebo v turistické ubytovně (20 GEL)

Služby a oficiální informace o Mtirala National Park.

 

Chulo

Chulo je poslední větší město v horní Adžárii. Ve městě není mnoho výrazných turistických atrakcí, ale jedná se o východisko pro výlety na místní hřebeny. Patrně nejznámější atrakcí je lanovka do vesnice Tago (5 GEL), který - Z Chula bych si určitě udělal výlet lanovkou na Tago a odtud je to buď malá procházka na vyhlídkový bod (to je tak 1,5 km). V létě jezdila předloni maršrutka z Chula do Achalciche přes hory (je to nádherná cesta, ale dost náročná, jede se několik hodin, i když na mapě je to pár kilometrů).

 

Národní park Mačachela

Nově vzniklý národní park na hranicích s Tureckem s olšovými a jinými listnatými lesy. Prozatím obtížně přístupná oblast bez vlastního či pronajatého auta. Návštěvnické centrum je ve vesnici Ačariaghmarti (maršrutka ráno z Batumi). Odtud začínají dvě značené trasy po národním parku.

Machakhela National Park ofiсшální informace

Cesta do Mačachely v roce 2017