Bakuriani - praktické informace

09.02.2011 10:50

Informace z února roku 2010

Orientační plánek Bakuriani

 

Doprava ze Tbilisi:

Vlakem se lze dostat ze Tbilisi do Bordžomi 2x denně (7.00 a 16.00) přibližně za 5 hodin. Na tuto trasu je nasazována relativně pohodlná modernizovaná souprava, pokud ovšem není zcela zaplněná.

Autobus odjíždí denně v 9.00 z Bakuriani i ze Tbilisi-Didube (7 GEL). Cesta trvá 3,5-4 h v závislosti na počasí a stavu silnice z Bordžomi do Bakuriani.

Maršrutky jsou nejrychlejší, cesta přímou maršrutkou Tbilisi-Bakuriani (odjezd cca každou 1,5 h z nádraží Didube a z Bakuriani až do večera (poslední cca v 17 h). Cena 10 GEL, cca 3-3,5 h)

 

Doprava z Bordžomi:

Z Bordžomi se lze dostat každou chvíli maršrutkou (3 GEL, cca 30 min). Velmi malebnou, i když pomalou alternativou je úzkorozchodná trať Bordžomi-Bakuriani, která se vine lesy po svazích hor. Cesta touto turistickou atrakcí trvá asi 2,5 h (2 GEL), odjezd z Bakuriani vždy v 9.40 a 15.40, z Bordžomi v 6.50 a 12.50 (tento vlak navazuje na vlak Tbilisi-Bordžomi).

 

Ubytování v Bakuriani:

Téměř každý dům v Bakuriani poskytuje ubytování, které je na velmi slušné úrovni. Tomu však odpovídá i cena, která se pohybuje od 40 GEL/os./noc. Výhodou však je, že obvykle zahrnuje plnou penzi a strava je v podstatě domácí. My jsme bydleli v příjemném domácím ubytování Tetnuldi (ul. 9 Aprili 34, tel. 8 99 75-78-00, 60 GEL/os./noc+30 GEL/dítě noc, vč. plné penze). V Bakuriani je i řada hotelů, jejichž ceny jsou podobné až vyšší oproti domácímu ubytování.

Přehled ubytovacích kapacit v Bakuriani včetně fotogalerií a kontaktů lze nalézt na adrese  https://www.bakuriani.ge/accommodation.php.

 

Lyžování:

Lyžování pro začátečníky je možné na počátku Okružní cesty, kde je několik lanovek i půjčoven lyží (půjčení kompletního vybavení cca 10 GEL/hodina, pro děti 5 GEL/hodina). Jízda lanovkou stojí 50 tetri.

Pro pokročilé je nejzajímavější areál Didveli (doprava taxi z Bakuriani, cca 5 GEL, v zimě špatná cesta), kde je nová rakouská lanovka. Jedna jízda zde stojí 3 GEL, celodenní permanentka (provoz 10-16 h) stojí 25 GEL.

Mapa sjezdovek v Bakuriani

 

Další aktivity:

Bakuriani nabízí výlety na saních tažených koni, výlety na koních, v zimě funguje bruslařský stadión (večer až do 22 h, půjčovna bruslí na místě za 5 GEL/30 minut), jízdy na sněžných skútrech apod. V létě u několika hotelů fungují půjčovny horských kol.

 

Letní výlety:

Nemáme vyzkoušeno (prozatím), nicméně průvodce po Bakuriani ukazuje na několik zajímavých tras:

T-1 Bakuriani-Andeziti-Cichisdžvari-Tori-jezero Kachisi (19,7 km). Cestou projdete jedno nejzazších horských středisek Cichisdžvari, sídlo středověké šlechty v Tori a jezera Kachli a Cero. Možnost pokračování až do Čobischevi v údolí řeky Kury – 33 km).

T-2 Bakuriani – hora Kochta – vesnice Mitarbi – Bakuriani (12 km). Prudký výstup na Kochtu (cca 5 km), poté sestup dolů přes vesnici Mitarbi

T-3 Bakuriani – Kurusebi – Bakuriani (8,1 km). Nenáročná cesta lesnatou krajinou okolo Bakuriani.

T-4 Bakuriani – průsmyk Cchrackaro – jezero Tabackuri – vesnice Mitarbi – Bakuriani (29 km). značené. Cesta vede do vesnice Tabackuri se středověkým kostelíkem a stejnojmenným jezerem. Pokud se budete vracet stejnou cestou zpět, přes průsmyk Cchrackaro, potom ujdete 23 km.

T-5 Bakuriani – průsmyk Cchrackaro – Bakuriani (12,7 km). Kratší varianty předchozí trasy, kterou lze částečně zkrátit použitím lanovky v areálu Didveli k průsmyku.

T-6 Bakuriani – Mzetamze – klášter Timotesubani – Cagveri (12 km). Ideální trasa pro děti, která vede pouze 2 km stoupáním a poté sestupuje do vesnice a dětské ozdravovny v Mzetamze a do nádherného kláštera Timotesubani. Cesta končí v Cagveri, na hlavní cestě mezi Bakuriani a Bordžomi (zastávka autobusu i vlaku).

 

Podrobná mapa s popisy těchto cest je k dostání za 4 GEL v gruzínštině v informačním středisku v Bakuriani. Existuje i méně podrobná mapa okolí Bakuriani v angličtině. Ve Tbilisi je k dostání i trekkingová mapa Bordžomi-Bakuriani od Geolandu (v době naší návštěvy bohužel tato mapa nebyla k dostání v Bakuriani. Jinak lze tuto mapu (stejně jako mnohé další) zakoupit na stránce https://www.zakavkazsko.cz.

 

Odkazy:

https://www.bakuriani.ge (Ge, AJ, RJ) – oficiální stránka města Bakuriani, tipy na ubytování, výlety v okolí

https://www.bakuriani.ru (RJ) – starší stránka s některými informacemi k Bakuriani (často ovšem zastaralé). Novější je fórum s praktickými tipy pro ruskojazyčné turisty.