Baku - praktické informace

22.06.2016 00:21
(praktické informace nasbírané v dubnu 2009, aktualizace do roku 2016)

Fotogalerie Baku

Víza:

Veškeré aktualizace se snažím zařadit na stránku o vízech.

Měna:

Ázerbájdžánský manat (AZN) = 100 göpiků. Jedná se o velmi silnou měnu, což v kombinaci s ropným boomem vytváří z Baku nejdražší město jižního Kavkazu. Ceny se ovšem někdy udávají ve starých manatech, které platily před denominací v roce 2005 (denominace proběhla v přepočtu 1:5000).

1 EUR = 1,05 AZN, 1 USD = 0,80 AZN (aktuální kurzy lze ověřit na World Currency Convertor

Doprava do Baku ze Tbilisi – viz stránku Doprava do Gruzie

Z Baku po Ázerbájdžánu

Vlaky. Nadále jsou obsluhovány z hlavního nádraží v centru města. Spojení zejména nočními vlaky z Baku do Horadizu a Astary, na západ do Agstafy, Qazachu, Buyuk Kesik (hranice s Gruzií) a Balakenu (vč. žel. st. Šeki, která je však od města poměrně vzdálená). Denní rychlík jezdí do Gandžy. Jízdenky stojí velmi levně cca 5-8 AZN za noční plackartu, 10 AZN za kupejnyj. Jízdenky lze koupit i on-line po registraci (https://railway.gov.az/index/en/, prodej však funguje pouze v ázerštině a ruštině). Místní vlaky jezdí ráno a večer do Sumgaitu (elektrické vlaky po Apšeronském poloostrově byly zrušeny). Mezinárodní vlaky zajíždějí do Tbilisi a několikrát týdně i do Ruska (hranice je však pro neobčany SNS uzavřena).

Autobusy jezdí z autobusového nádraží na kraji města (nejbližší stanice metra je 20 Yanvar, odtud pěšky, nebo minibusy na sever). Lze najít spojení prakticky do všech větších měst Ázerbájdžánu (vč. Nachičevanu, tyto spoje však jedou přes území Íránu). Mezinárodní linky vedou především do Gruzie (Tbilisi, Marneuli, Telavi, Lagodechi), Íránu (Teherán, Tabríz, Ardabíl) a Turecka (Istanbul apod.).

Jízdní řád a orientační ceny společnosti M-Trans

Orientační jízdní řád z Baku (téměř totožné s předchozím, rok 2015)

 

Doprava po městě:

Metro: Spolehlivý dopravní prostředek, pokud bydlíte mimo centrum. Od metra Nariman Narimanov či Mäšädi Azizbejov (Məşədi Əzizbəyov) jezdí maršrutky a autobusy na Apšeronský poloostrov a na letiště.  Na hlavní linii je nutno sledovat konečné stanice (hned vedle hodin u každého nástupiště). Klíčovou stanicí pro turisty je Ičerišähär (İçərişəhər), staré město, pro promenádu je vhodná stanice „Sahil“, vlakové nádraží leží na dvou linkách (stanice 28 May a Džäfär Džabarli/Cəfər Cabbarlı).

Jízdenky v metru již neexistují, je nutno koupit kartu za 2 AZN a na ní si lze přikoupit jízdy, které jsou velmi levné (1 AZN=20 jízd).

Odkaz na metro: Autobusy: Baku protíná hustá síť autobusů, nicméně neexistuje jejich mapa a je třeba se orientovat podle směrovek na autobusu, které jsou latinkou. Cena 20 göpiků

Lanovka: Lanovka vede z náměstí AzNefť k památníku Mučeníků (Šahid Xiyabani), cena 20 göpiků

Ubytování:

Našli jsme ubytování pronájmem bytu. Ceny začínají na 40 AZN za jednopokojový (někdy i dvoupokojový byt). V Baku bohužel neexistuje sytém „bábušek“. Měli jsme ubytování objednané přes Rustama (Azeremlak, tel. +99(412) 418-95-25 ,  mobil +99(450) 394-52-48, rustam351@yahoo.com), který se ukázal jako poměrně spolehlivý partner.

Když jsem sháněl levné ubytování v Baku, tak jsem ještě narazil na tyto tipy (nemám vyzkoušené):

Caspian Hostel, ul. Asef zeynalli 29/9, cena za lůžko ve 4-lůžkovém společném pokoji 16 EUR, rezervace přes Hostels.com

1000 Camels Hostel, u. Asef zeynalli 29/3, cena 22 USD/18 EUR osoba/noc ve 4-lůžkovém společném pokoji, rezervace přes Hostels.com

Baku real Estate - Baku Real Estate

Travel Azerbaijan - https://www.travelazerbaijan.land.ru, tel. +994 50 3142439, e-mail: travelazerbaijan@land.ru

Obě výše uvedené realitky slibují byty od 30 USD.

Intourist AZ – byty od 30 USD, tel. (+99412)493-34-81, mobilní: (+99450) 316-86-44

Bed&Breakfast Baku - https://www.bbaku.com, tel. (mob.) +994505724099, žena samotná 25 EUR, páry 40 EUR/noc

Vstupné: Prakticky do všech památek v Baku je jednotné vstupné 2 AZN, často ovšem bez lístků, čímž je otázka, zda platíte státu či příslušné pokladní. Podobné vstupné je například i na ruské kolo na promenádě (pěkný výhled na město), podobný ovšem máte i z Šahid Xiyabani.

Mobilní spojení:

Lze si zakoupit SIM kartu bez větších problémů (je potřeba pas), a to u společnosti Bakcell nebo Azercell. Obě společnosti mají poměrně podobné podmínky u předplacených karet, nejlevnější SIMkarta stojí cca 5 AZN. Pozor kredit se počítá v tzv. konturech, což odpovídá starým manatům (1 AZN = 5000 starých manatů